Scheiden

Hoe kan ik omgaan met het gemis van mijn kinderen?

Het moeten aanspreken op gedrag, 30x hetzelfde vragen voordat het gebeurd en de drukte die het met zich meebrengt. Je hebt het er allemaal voor over. Alles beter dan hun blijde koppies, knuffels en kusjes te moeten missen. Wetende dat je niet alles dat zij beleven samen meemaakt en wetende dat je er niet altijd voor ze kunt zijn. Hoe kun je omgaan met het gemis van je kinderen?

Als je relatie over is en jullie co-ouderschap hebben dan zul je deze fase herkennen. Het is van vele cliënten van mij een van hun grootste nachtmerries. ‘Het voelt alsof er een ledemaat van mij is afgerukt’ zegt een lieve moeder van 32 jaar. Ze heeft blonde lange haren, een vrouwelijk figuur en haar blauwe ogen zijn betraand. De pijn van het moeten missen van je kinderen gaat door merg en been.

4 sessies later zit dezelfde dame weer tegenover mij aan de zwart houten tafel in mijn praktijkruimte. Haar blonde haren heeft ze speels in een hoge knot op haar hoofd vastgezet. Ze zit rechtop en haar blauwe ogen stralen. Wat is hier gebeurd?

Ik zal je vertellen wat zij heeft gedaan wat ook jou kan helpen bij het verwerken van deze pijn.
In sessie 2 vertelt zij hoe zij in bed in elkaar gedoken ligt. De dekens opgetrokken tot halverwege haar gezicht en haar knieën opgetrokken tot haar borst. Ze vertelt hoe intens verdrietig ze is. Ik luister en gaandeweg het gesprek voelt ze de veiligheid om ook haar verwijten naar haar ex te benoemen. Ik luister oordeelloos en moedig haar aan alles er uit te gooien waar ze gefrustreerd over is. Door te vertellen mogen je emoties er zijn. Emoties willen gevoeld worden en als je dat toelaat nemen deze in sterkte af of laten los. Hierdoor ontstaat er rust. Een goede professional zal oordeelloos luisteren wat het gemakkelijk maakt om echt alle gedachten te delen. Je hoeft geen rekening te houden met iemands mening of wat iemand van jou zal vinden, waardoor je direct opluchting zult voelen. Je kunt echt jezelf zijn en wordt daar juist om gerespecteerd.

In de sessies daarna duiken we haar zelfbeeld in, hoe zij denkt over zichzelf en de wereld. Op welke manieren helpt zij zichzelf en waar saboteert zij zichzelf in het leven? Tijdens de gesprekken komt deze moeder tot inzichten die haar doen begrijpen waarom ze zich zo voelt EN hoe zij zelf de controle over haar leven kan nemen. De oefeningen die zij als huiswerk meekrijgt zorgen ervoor dat er diepgaande veranderingen plaatsvinden en een nieuwe manier van denken en doen normaal wordt.

We bespreken o.a. hoe je jezelf kunt herprogrammeren, rust in je hoofd kunt krijgen en hoe jij jezelf echt geweldig gaat vinden, zonder de bevestiging van een ander nodig te hebben. In de sessie doen we oefeningen waardoor deze moeder direct meer rust in haar hoofd en zelfvertrouwen ervaart.

Als vanzelf begint zij haarzelf meer aandacht te geven. Shopt voor kleding, neemt een langere douche, vindt zichzelf eigenlijk best wel aantrekkelijk en ze accepteert dat ze soms mindere dagen heeft. Ja, ze mist haar kinderen maar geniet extra als ze er zijn. In de dagen dat de kinderen er niet zijn plant zij afspraken met vriendinnen in, gaat zij sporten of kijkt ze een tv programma dat ze leuk vindt.

‘Zo heerlijk, ik laad echt op als de kinderen er niet zijn en daardoor heb ik weer zin om een spelletje met ze te doen!’

En dat resulteert in een dosis zelfvertrouwen en rust in haar hoofd en lijf. Zij geeft nu grenzen op een vriendelijke doch duidelijke manier aan. Ze neemt bewuste beslissingen en blijft trouw aan haar gevoel. Inmiddels heeft zij de bevestiging van vrienden en familie niet meer nodig. Natuurlijk, ze geniet van een compliment of aandacht maar dit is geen must meer en on top of all, ze geniet veel meer van haar leven!

Je gevoel je kinderen tekort te doen, de pijn van het missen..het mag er zijn maar je wilt hier niet mee blijven zitten toch? Vraag jij je af: hoe kan IK met het gemis van mijn kinderen omgaan?

Wil je net als deze moeder weer gelukkig zijn, genieten van het leven met en zonder kinderen? Ga dan naar www.learn2beyou.nl of mail naar welkom@learn2beyou.nl en voor je het weet voel jij je echt gelukkig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.