Jezelf zijn

Je vrij en onafhankelijk voelen!

Zo doe je dat!

“Ik wil mij vrij en onafhankelijk voelen’ zegt een cliënte tijdens ons kennismakingsgesprek. Deze wens hoor ik bijna wekelijks van moeders als ik de verlangde resultaten van de coaching bespreek.

Wat is vrijheid voor jou? ‘Ik wil mij niet steeds wat aantrekken van de mening van een ander, ik wil 2x per week kunnen sporten en niet altijd maar met de kinderen bezig zijn. Ik wil genieten van de kleine dingen, tijd voor mijzelf en rust in mijn hoofd.’ Dit zijn een aantal antwoorden van mijn cliënten.

Waarom verlangen we naar vrijheid?

Simpelweg omdat je ziel er niet van houdt zich gebonden en beperkt te voelen. Als kind pas je je aan anderen aan omdat je afhankelijk bent van de zorg en liefde van bijvoorbeeld je ouders. Als puber verlang je al meer naar het doen van wat jij leuk vindt en het vormen van je eigen mening. Als je de ruimte, vrijheid en steun krijgt ontwikkel je een eigen identiteit en heb je een gezonde dosis eigenwaarde.

Daar gaat het in de praktijk helaas vaak mis. Op vakantie met vrienden? Geen denken aan, straks lig je dronken langs de weg! Een broek met open knieën, dat ziet er niet uit, trek maar wat anders aan! Uit bescherming voor afwijzing, fouten, buiten de groep vallen en ‘domme acties’ wordt iemand  beperkt in zijn doen en laten. Daarnaast is een autoritaire opvoedstijl regelmatig aanwezig en is ouders wil wet waardoor de mening van de jongere te niet wordt gedaan.

Irritatie
Gaandeweg groei je op. Je start mogelijk een gezin en dan ineens gebeurt er iets…meestal in de eerste 4 jaar nadat een kindje geboren is. Er ontstaat een gevoel van irritatie, wrijving in jezelf en naar je partner.

‘Ik irriteer me dat mijn partner wel 2x in de week kan sporten, dat zou ik ook wel willen. Ik ben alleen maar bezig met het verzorgen van de kinderen, het huishouden en werk’ zegt Carolien. Haar gezicht spreekt boekdelen. Ze is pissig en weet niet zo goed waarom. Als ik vraag naar hoe haar dag er uit ziet dan blijkt dat ze de hele dag gericht is op anderen. Het verzorgen van de kinderen, boodschappen doen, appjes van vrienden beantwoorden, het huishouden regelen en 3 dagen in loondienst werken. Hierdoor ontstaat onrust.

Misschien herken jij je in het verhaal van Carolien. Jij wilt ontdekken en ervaren wie je bent maar er lijkt geen tijd te zijn waardoor je maar doorgaat met je te richten op anderen. Het gevolg is dat je moe, geïrriteerd en gestrest raakt en anderen verwijt dat zij te weinig rekening met je houden. Je hebt het gevoel vrij te willen zijn, geen rekening te hoeven houden met anderen en te doen wat jij wilt. Soms lijdt deze behoefte zelfs tot een scheiding.

De oplossing
Het altijd op de ander gericht zijn zorgt ervoor dat je geen tijd en ruimte maakt om te luisteren naar wat echt bij jou past. Wat is jouw mening? Wat vind jij belangrijk en wat doe jij dagelijks dat jou energie geeft? Door te handelen naar wat jij belangrijk en leuk vindt laad je op! Neem jij geen tijd en ruimte voor jezelf dan word je moe en raak je geïrriteerd.

Ja maar..
Dan kan mijn man niet….of: er is geen tijd om zelf nog een hobby te doen. De agenda is al zo vol.

Stel jezelf de vragen: ben ik minder of net zo belangrijk als mijn gezin? Wil ik een moeder zijn die energie heeft of één die moe en humeurig is? Wil ik mijn kinderen leren dat zij zichzelf moeten wegcijferen of dat iedereen gelijk is en je rekening met elkaar houdt?

Stop met jezelf aan te passen naar wat een ander wil. Jij bent jij. Houdt rekening met elkaar maar luister naar je intuïtie en jouw behoeften. Alleen jij kunt voelen wat jij nodig hebt en hier naar handelen. Een ander kan dit niet raden of voor je oplossen.

Er is altijd iets mogelijk
Hoe vol je agenda ook is. Sta bijvoorbeeld iets eerder op en start je dag met iets te doen voor jezelf i.p.v. direct te rennen en vliegen om de deur uit te kunnen. Je zult merken dat je met rust en positieve energie de dag begint. Probeer het maar eens, ik wed dat je nooit meer anders wilt.

Ik wil genieten van de kleine dingen, tijd voor mijzelf
en rust in mijn hoofd!

– Carolien-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.