Wie kan mij helpen tijdens mijn scheiding?
Als je in een scheiding ligt kan dit heel eenzaam voelen. Jij moet wennen aan de nieuwe situatie evenals je vrienden en familie. Het kan zijn dat zij boos worden, je niet begrijpen of jou de schuld geven van deze situatie. Als je co-ouderschap hebt kan het betekenen dat je kinderen niet altijd thuis zijn en jij in een leeg huis thuis komt, alleen op de bank zit en je het gevoel krijgt er helemaal alleen voor te staan.
Als je er alleen voor staat, kunnen sombere gedachten binnensluipen en ga jij je terug trekken van de buitenwereld. Negatieve gedachten en gevoelens beginnen steeds vaker op te komen en er ontstaat angst. Je kunt gekweld worden door schuld- of faalgevoelens. Het idee hebben dat mensen jou niet leuk vinden en jij niets waard bent. Langzaam sluipen depressieve gevoelens er in.
Als je met niemand hierover praat kan dit heftige gevolgen hebben voor jou en je kinderen. Menigeen die depressief is geweest had nooit van zichzelf verwacht hier ooit in te belanden.
Daarom is het belangrijk om een powerteam te maken. Welke mensen kunnen jou door deze nare situatie helpen? Uiteraard kunnen zij jouw gevoelens niet wegnemen of het oplossen voor je. Wel geven zij jou het gevoel dat jij er mag zijn en zorgen zij voor steun en afleiding waar nodig.
Denk eens over het volgende na:
- Wat voor steun zou jij kunnen gebruiken?
- Wie kan jou helpen bij het creëren van overzicht? Wat moet er geregeld worden en wat heb je al gedaan?
- Met wie kun jij lachen?
- Bij wie kun jij je hart uitstorten zonder te worden veroordeeld?
- Wie kan jou helpen bij praktische zaken als jou dit even niet lukt? Denk aan de kinderen te verzorgen, naar school te brengen, de was doen etc.
Je netwerk is groter als je denkt. Je kent altijd één iemand (bijvoorbeeld mij nu je dit leest). Om je op weg te helpen som ik hier enkele personen en instanties op die in je netwerk kunnen zitten en jij dus om steun kunt vragen.
Familie, vrienden, werkgever, collega’s, buren, ouders van klasgenoten van je kinderen, leraar op school, kinderopvang, kinderdagverblijf, kerken (ook als je hier geen lid van bent zijn er vrijwilligers die jou willen ondersteunen), maatschappelijke organisaties die de samenhorigheid in de gemeente willen versterken, kennissen, huisarts, psycholoog, counsellor, kindercoach en de luisterlijn.
De luisterlijn kun je altijd gratis (je betaalt alleen het normale
telefoontarief) bellen:
0800-0767 000
Juist om gelijkgestemden bij elkaar te brengen en een plek te organiseren waar jij steun, concrete handvatten en inspiratie kunt vinden ben ik de facebookgroep gescheiden moeders gestart.
Zoek op gescheiden moeders en druk op lid worden. Dan zal ik je aan de groep toevoegen.
Maak vooral ook gebruik van mijn gratis kennismakingsgesprek. Deze verplicht je tot niets maar geeft opluchting en inzicht. Zet de eerste stap naar jouw nieuwe gelukkige leven. Je staat er niet alleen voor.
Liefs,
Monique