Actueel

Carnaval- even niet denken aan wat een ander van je vindt

Carnaval staat voor de deur. Van oorsprong een Rooms-Katholiek feest. Een feest van zotheid, spot en uitbundigheid. Tijdens het carnaval in Venetie werden maskers gedragen. Oorspronkelijk waren deze bedoeld om de sociale status te verbergen. Doordat men onherkenbaar werd kon men zich uitbundig laten gaan op het feest.

Tegenwoordig zie je weinig maskers maar hijst men zich enthousiast in uitbundige verkleedkleding. Van pooijer tot holbewoner en van zuster tot heks. Dat samen met de nodige glazen alcohol zorgt ervoor dat ook vandaag de dag carnaval een feest van even los gaan is.

Even niet denken aan wat een ander van je vindt. Je even voor doen als iemand anders…of juist als je echte zelf? Ongedwongen genieten van het leven, de sfeer, muziek en gezelligheid. Even stil genieten of helemaal los gaan zonder dat iemand daar iets van zegt.

Wat maakt het dat we niet dagelijks al dan niet wekelijks uitbundig genieten van het leven? Ok iedere dag alcohol raad ik je zeker niet aan maar waarom niet voluit genieten?

Hoofdreden: we zijn bang voor afwijzing als je jezelf bent. Wat zal de ander van mij denken? En wat als dat iets negatiefs is? Mensen zijn groepsdieren en in het dierenrijk moet je bij de groep horen om te kunnen overleven. Echter de mens is dat allang overstegen, het zit echter wel diep in ons dat we niet buitengesloten willen worden. Hoe vaak check jij je social media of je al likes hebt gekregen?

Wat doen we om onszelf niet te laten zien? We zetten maskers op. Niet letterlijk maar in gedrag. We doen ons anders voor dan we zijn.

Voorbeelden;
Ik ben heel grappig masker: deze persoon maakt de hele dag, te pas en te onpas, grapjes. In de hoop dat deze gewaardeerd worden.

Alle aandacht op jou masker: deze persoon richt alle aandacht op jou, stelt je allemaal vragen zodat jij aan het woord bent en de aandacht niet naar hemzelf gaat.

Ik ben er niet masker. Jezelf onzichtbaar maken. Als je jezelf onzichtbaar maakt krijg je geen aandacht dus ook geen negatieve aandacht.

Ik heb een geweldig leven masker: mensen laten geloven dat je het helemaal voor elkaar hebt. Denk aan de Sire reclame campagne ‘voor wie doe je het eigenlijk’? Waarin 3 dames een foto maken voor Instagram alsof ze op een geweldig feest zitten. Na de foto kijken ze weer verveeld voor zich uit.

Er zijn zoveel meer soorten maskers.

Vraag jezelf eens af, waar achter verschuil ik mij?

Ik daag je uit je uit je masker steeds vaker af te zetten want je bent het waard om uitbundig te genieten van je leven en jezelf.

Probeer het eens…..het mooiste dat je kan gebeuren is dat je jezelf wordt.

Eén reactie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.